Kdo má zájem na zvýšení tarifů u elektřiny?

1. 03. 2016 15:47:13
Pokud se podíváte na ceny akcií nejen společnosti ČEZ, ale i na jiné akciovky podnikající v energetice, bude vám jasno téměř okamžitě. A současně si musíme uvědomit, jak silné je lobby skupiny, která usiluje o zvýšení svých zisků

Nakupovat nebo prodávat akcie společnosti ČEZ například v roce 2007, při ceně 1400 Kč za akcii, je samozřejmě jiné, než současná cena 419 Kč za akcii. Ve velkém v té době získávalo akcie této společnosti (jako opce) její vedení a to za velmi výhodné ceny. V době růstu cen akcií tak na těchto transakcích vydělávali stovky milionů korun. Současně si ale část ponechávali jako zdroje budoucích příjmů z dividend i dalšího většího výdělku při prodeji.

Co se však nestalo. Ceny komodit klesají a stejně tak i ceny akcií energetických společností. kdo neprodal, pláče nad ušlým možným ziskem, kdo nakoupil, pláče trojnásobně.

A opět jsem u jádra věci, kdo tedy akcie ČEZ vlastní nyní. Stát 69,78 %, ostatní právnické osoby 22,81%, a fyzické osoby 6,69%. Stát na svém zisku až tolik nelpí, je zde skupina vlastnící cca 30% akcií, které jde pochopitelně jak o zisk, tak o zhodnocení svých investic. V čísle ostatních právnických osob je skupina 37 investorů, kteří vlastní od roku 2009 údajně 9%. nikdo neví, kdo za touto skupinou stojí. Lobbisté? Politici? Naši "šikovní miliardáři"? Bývalí manažeři ČEZ? Agrofert? (ten uvádím jen pro milovníky konspirací) Mafie? Nebo všichni dohromady podle verše z filmu Limonádový Joe, "padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina".

Dalším aspektem je snížení zisků společnosti ČEZ, za rok 2015 se předpokládá čistý zisk 27 miliard korun. Pro nás jako veřejnost, je to dobrá zpráva v tom smyslu, pokud je potřeba investovat do rozvodné sítě, tímto argumentem energetické společnosti operují jako důvodem pro zvýšení tarifů za elektřinu, není nutné nic měnit a do sítí investovat zisk. To z pohledu veřejnosti. Z pohledu majitelů akcií, už to tak veselé není. Tady bych argumentoval zákonem tržního hospodářství, kdy zisk není nikdy zaručen. Ale...

Je zde vidět silné lobby energetických skupin, zvrátit současný stav bez ohledu na vývoj celosvětových cen energií, tedy jít pro svůj zisk až do vysokých politických i vládních lavic. Vláda zatím řekla jednoznačné NE zvýšení, ale pokud na něj přistoupí, je silná korupce i v této vládní koalici. Potichoučku, polehoučku tu nějaký poslanec či ministr za KDU nebo ČSSD (nějak tuším vítr odtud), prohlásí, že nějaké navýšení by mohlo být, i malé.........Sakra proč nám to nevadí? Nebo vadí????

Ještě dodatek k ceně akcií, myslím, že je vhodná doba, kdy by měl stát získat zpět co nejvíce akcií ve státních firmách, pro nás občany i pro budoucnost státních firem. Státní (polostátní) firma působící v oblasti základních potřeb společnosti jakou energetika je, by neměla mít žádný zisk a ceny služeb pro občany za režijní ceny. Stejně jako vodárny. O těch až příště v děsivém popisu, jak se společnost Veolia podílí ve světě na porušování lidských práv a zahraniční média o tom informují, ta naše taktně mlčí. (co kdybychom chtěli znárodnit vodohospodářství, jak se to již děje jinde v Evropě i Americe).

P.S. Možná je to jenom můj pohled, ale proč stále volíme politiky, kteří pro náš lepší život nic nedělají, hledáme mesiáše či spasitele (kobliha na mě nevyšla, volil jsem za perník, věřil jsem ve změnu). A je to pořád stejné, snad i horší. Lid by si měl vládnout sám, jít za svými zájmy, díky naší historii víme jak se to nedělá. Ani si to neuvědomujeme, ale chod státu a způsob našeho života ovládá pár lidí a jejich zájmy, dostáváme se pomalu do otroctví. Finančního. Spočítejte zkusmo, kolik procent ze svého příjmu odevzdáváme na daních a poplatcích. Zbrojím proti církvi, ale ta si brala stejně jako šlechta jen desátek z výdělku, při zvýšení odvodů vznikaly nepokoje, to byl starověk a středověk. Prý hrozná doba :-)

Konec lelkování a zpět ke strojům.

Hezký den

L.D.

Autor: Leontýn Diblík | úterý 1.3.2016 15:47 | karma článku: 30.56 | přečteno: 1000x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 20 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.56 | Přečteno: 273 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 470 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.19 | Přečteno: 114 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1199

Osobitý s vlastním názorem, mírným přehledem a občas nadhledem. S myšlenkou něco dělat, nejen psát.. Aktivista proti TTIP a Novému světovému řádu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...