Zničení islámského státu ISIL teď hned? Na co se čeká?

6. 06. 2016 10:39:54
Za chvíli to budou tři roky od vyhlášení a oficiálního vzniku Islámského státu (ISIL). Již od začátku bylo jasné o co jde a jaké má toto samozvané uskupení cíle. A reakce našeho rádoby civilizovaného světa?

Já to nedokážu pochopit. Od začátku páchá toto uskupení genocidu na civilním obyvatelstvu a celý svět se na to dívá. Pohled do historie mi připomíná pozvolný a poté agresivní nástup nacismu v Německu a Itálii. A co tehdy dělal celý svět? Díval se jak nacismus graduje, politikařilo se, uzavíraly pakty o neútočení a podobné nesmysly, které následně stejně padaly. Nakonec to stálo téměř sto milionů životů. To byla daň za nečinnost celého světa.

A dnes? Všichni se díváme na zabíjení a zotročování a opět se téměř nic neděje. Až se v budoucnu bude v dějepisu učit o vzestupu islámského státu (záměrně malá písmena), o důsledcích a počtu přímých a nepřímých obětích, může naše generace vznést otázku, proč jsme to nezastavili? Proč jsme to nechali dojít tak daleko? Nám nevadí jaká zvěrstva se páchají? Nás se to netýká? Necháme lidi v dotčených lokalitách, ať se s tím vypořádají?

My jako Češi a stejně tak i Poláci, máme s podobným problémem osobní zkušenost. Po Mnichovu se celý svět díval jak nás i Polsko nacisté obsazují a neudělal pro nás nikdo nic. Všichni ostatní si říkali, stejně jako dnes, nás to nepálí, na nás nezaútočí atd. A jak to bylo dál víme všichni.

Ona i politika je, stejně jako v životě, o správném rozhodnutí ve správnou chvíli. Ale dnešní politické moci asi nejde o lidi, protože jinak si to nelze vysvětlit. Ani nechci připustit hrůznou myšlenku, že se nějakým způsobem dostanou bojovníci IS třeba do Prahy, nebo Brna nebo Ostravy (ať nikoho nezvýhodňuji), tam vyhlásí chálífát nebo jak se to má jmenovat, a začnou vraždit, znásilńovat, brát do otroctví apod. A okolní státy a potažmo celý svět se na to bude dívat a čekat co my s tím tady uděláme. A konat budou až při ohrožení svých hranic, životů, žen či dětí.

Demokratický svět pokrytecky kouká, politici asi čekají, že by je IS angažovalo jako své spojence nebo si to jinak nedovedu vysvětlit.

Při jednotě celého světa s bojem proti násilí, by nemohlo žádné takové uskupení ani vystrčit hlavičku. Jenže. Chybí jednota a snaha. O ekonomickém zákulisí a prospěchu přeci nesmí být řeč, člověk a jeho život by měl být hodnotově výš než prachy. A nebo už ne? To by bylo smutné.

Jsem zastáncem míru a mírového řešení, někdy či s někým to ale úplně nejde. Ptám se, kde je a co dělá OSN? Pokud nic, tak je nadbytečné. Co dělají naši politici, stejně jako ti v EU? Rusko se snaží, ale my je za to kritizujeme, že nedodržují linie či co. Zkušenosti s liniemi a demarkačními čárami máme v Čechách z druhé světové. Zbytečně to stálo dost životů.

Závěrem chci říci, že zastavení IS v počátku by nepřineslo žádnou migraci a uprchlickou krizi, které nyní čelíme. Stejně tak i zastavení rozvratu ostatních zemí blízkého východu je více než nutné, protože znamená další uprchlíky. Ale to se musí chtít nerozvracet, ale stabilizovat a tvořit. V tom je poslání člověka.

Problém vidím ve zbytečné nejednotnosti nás lidí, v chamtivosti, které nás politické elity učí a především v nevšímavosti a nezájmu nás občanů, díky kterému se s námi manipuluje. Ale já za sebe, děkuji nechci.

Vy ano?

Omlouvám se za "nediskuzi", není potřeba diskutovat, je třeba přemýšlet a jednat o naší budoucnosti.

Autor: Leontýn Diblík | pondělí 6.6.2016 10:39 | karma článku: 37.88 | přečteno: 2610x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 171 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 202 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 607 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1199

Osobitý s vlastním názorem, mírným přehledem a občas nadhledem. S myšlenkou něco dělat, nejen psát.. Aktivista proti TTIP a Novému světovému řádu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...