Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo má zájem na zvýšení tarifů u elektřiny?

Pokud se podíváte na ceny akcií nejen společnosti ČEZ, ale i na jiné akciovky podnikající v energetice, bude vám jasno téměř okamžitě. A současně si musíme uvědomit, jak silné je lobby skupiny, která usiluje o zvýšení svých zisků

Nakupovat nebo prodávat akcie společnosti ČEZ například v roce 2007, při ceně 1400 Kč za akcii, je samozřejmě jiné, než současná cena 419 Kč za akcii. Ve velkém v té době získávalo akcie této společnosti (jako opce) její vedení a to za velmi výhodné ceny. V době růstu cen akcií tak na těchto transakcích vydělávali stovky milionů korun. Současně si ale část ponechávali jako zdroje budoucích příjmů z dividend i dalšího většího výdělku při prodeji. 

Co se však nestalo. Ceny komodit klesají a stejně tak i ceny akcií energetických společností. kdo neprodal, pláče nad ušlým možným ziskem, kdo nakoupil, pláče trojnásobně.

A opět jsem u jádra věci, kdo tedy akcie ČEZ vlastní nyní. Stát 69,78 %, ostatní právnické osoby 22,81%, a fyzické osoby 6,69%. Stát na svém zisku až tolik nelpí, je zde skupina vlastnící cca 30% akcií, které jde pochopitelně jak o zisk, tak o zhodnocení svých investic. V čísle ostatních právnických osob je skupina 37 investorů, kteří vlastní od roku 2009 údajně 9%. nikdo neví, kdo za touto skupinou stojí. Lobbisté? Politici? Naši "šikovní miliardáři"? Bývalí manažeři ČEZ? Agrofert? (ten uvádím jen pro milovníky konspirací) Mafie? Nebo všichni dohromady podle verše z filmu Limonádový Joe, "padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina".   

Dalším aspektem je snížení zisků společnosti ČEZ, za rok 2015 se předpokládá čistý zisk 27 miliard korun. Pro nás jako veřejnost, je to dobrá zpráva v tom smyslu, pokud je potřeba investovat do rozvodné sítě, tímto argumentem energetické společnosti operují jako důvodem pro zvýšení tarifů za elektřinu, není nutné nic měnit a do sítí investovat zisk. To z pohledu veřejnosti. Z pohledu majitelů akcií, už to tak veselé není. Tady bych argumentoval zákonem tržního hospodářství, kdy zisk není nikdy zaručen. Ale...

Je zde vidět silné lobby energetických skupin, zvrátit současný stav bez ohledu na vývoj celosvětových cen energií, tedy jít pro svůj zisk až do vysokých politických i vládních lavic. Vláda zatím řekla jednoznačné NE zvýšení, ale pokud na něj přistoupí, je silná korupce i v této vládní koalici. Potichoučku, polehoučku tu nějaký poslanec či ministr za KDU nebo ČSSD (nějak tuším vítr odtud), prohlásí, že nějaké navýšení by mohlo být, i malé.........Sakra proč nám to nevadí? Nebo vadí????

Ještě dodatek k ceně akcií, myslím, že je vhodná doba, kdy by měl stát získat zpět co nejvíce akcií ve státních firmách, pro nás občany i pro budoucnost státních firem. Státní (polostátní) firma působící v oblasti základních potřeb společnosti jakou energetika je, by neměla mít žádný zisk a ceny služeb pro občany za režijní ceny. Stejně jako vodárny. O těch až příště v děsivém popisu, jak se společnost  Veolia podílí ve světě na porušování lidských práv a zahraniční média o tom informují, ta naše taktně mlčí. (co kdybychom chtěli znárodnit vodohospodářství, jak se to již děje jinde v Evropě i Americe).

P.S. Možná je to jenom můj pohled, ale proč stále volíme politiky, kteří pro náš lepší život nic nedělají, hledáme mesiáše či spasitele (kobliha na mě nevyšla, volil jsem za perník, věřil jsem ve změnu). A je to pořád stejné, snad i horší. Lid by si měl vládnout sám, jít za svými zájmy, díky naší historii víme jak se to nedělá. Ani si to neuvědomujeme, ale chod státu a způsob našeho života ovládá pár lidí a jejich zájmy, dostáváme se pomalu do otroctví. Finančního. Spočítejte zkusmo, kolik procent ze svého příjmu odevzdáváme na daních a poplatcích. Zbrojím proti církvi, ale ta si brala stejně jako šlechta jen desátek z výdělku, při zvýšení odvodů vznikaly nepokoje, to byl starověk a středověk. Prý hrozná doba :-)

Konec lelkování a zpět ke strojům.

Hezký den

L.D.

Autor: Ladislav Diblík | úterý 1.3.2016 15:47 | karma článku: 30,56 | přečteno: 1000x
  • Další články autora

Ladislav Diblík

Česko opouští spravedlnost, dovolíme to?

Díky útvaru pana Šlachty nemají posledních pár let klidný spánek nejen politici napojení na lobbisty a obráceně, ale i zločinná spolčení firem tunelujících státní veřejné zakázky.

10.6.2016 v 11:18 | Karma: 32,20 | Přečteno: 1624x | Politika

Ladislav Diblík

Zničení islámského státu ISIL teď hned? Na co se čeká?

Za chvíli to budou tři roky od vyhlášení a oficiálního vzniku Islámského státu (ISIL). Již od začátku bylo jasné o co jde a jaké má toto samozvané uskupení cíle. A reakce našeho rádoby civilizovaného světa?

6.6.2016 v 10:39 | Karma: 37,88 | Přečteno: 2610x | Politika

Ladislav Diblík

Proč nám politici nařizují a nenaslouchají a neříkají pravdu?

Čím začít? Perliček ze života okolo nás je více. V dubnu schválili zástupci 175 zemí klimatickou dohodu, která má zastavit oteplování. Bomba! Vidím, že heslo "poručíme větru dešti" je nadčasové, tedy nejen socialistické.

9.5.2016 v 17:03 | Karma: 32,03 | Přečteno: 1169x | Politika

Ladislav Diblík

Další pokus o "odstřel" předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové?

Aneb jak dlouhé prsty má solární byznys, kritiky nazývaný také jako solární mafie? Odpověď, díky celé kauze, je jasná. Velmi dlouhé. Až si myslíte, že žijeme v Itálii sedmdesátých let minulého století. Popravdě, žijeme.

22.2.2016 v 11:12 | Karma: 32,56 | Přečteno: 674x | Politika

Ladislav Diblík

Zastavení všech válek na dosah? To ale musíme chtít....

V době, kdy nevíte jakým zprávám věřit a nejraději máte ty v Blesku, protože tam je to jasné, je těžké udělat si názor na situaci ve válkách zmítaných státech i oblastech. Přitom řešení může být poměrně snadné.

19.2.2016 v 14:18 | Karma: 11,62 | Přečteno: 237x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  11:08

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05

V nadcházejících dnech bude v ČR opět mrznout, v noci na čtvrtek budou podle ČHMÚ přízemní mrazíky...

Ředitel ČT považuje Etický panel za důležitý. Hledá nové členy

24. dubna 2024

Před Velikonocemi rezignovali členové Etického panelu České televize (ČT) kvůli sporům s ředitelem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2733x
Osobitý s vlastním názorem, mírným přehledem a občas nadhledem. S myšlenkou něco dělat, nejen psát.. Aktivista proti TTIP a Novému světovému řádu.

Seznam rubrik