Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak pilní Vietnamci tiše okrádají náš stát

Článků o této dost výrazné podnikatelské komunitě bylo již napsáno spousty, jejich večerky známe z každé ulice každého města, městečka, ba i vesnice. Podnikají u nás jak o život, jejich provozovny se množí dělením jako prvoci (z jedné jsou dvě, následně čtyři, osm atd.). Nyní se nebudu zabývat úniky na clech a daních ve Vietnamských velkotržnicích a velkoobchodech, které s tímto článkem souvisí, tyto zisky i z padělků zatím pominu, ve zkratce se chci věnovat jen večerkám a přínosu těchto provozoven do státního rozpočtu. Odhady výdělků a provizí na zboží jen nastíním, výpočty nechám na Vás.

Prvním a zásadním ekonomickým a celospolečenským problémem je, že Vietnamci jsou v naší zemi jen za účelem výdělku, který posílají rodinám do Vietnamu a šetří si tam na klidné a myslím hodně luxusní stáří. Světové statistiky uvádí průměrnou denní mzdu ve Vietnamské socialistické republice v částce 1 dolaru denně. 

Jsou zde tedy na výdělek a většinou mají jen přechodný pobyt, tím jsou osvobozeni od platby sociálního pojištění, už v tomto případu jsou zvýhodněni oproti českému podnikateli. Můj názor je, pokud chce kdokoliv v dané zemi podnikat, má se podílet na veškerých platbách do pokladny daného státu, pokud nesouhlasí, ať jde podnikat domů. 

Našel jsem ve statistikách počet Vietnamců podnikajících v České republice na osobní IČO a tímto číslem vydělil roční daňový odvod této komunity. Na jednoho Vietnamského podnikatele nebo společnost vychází roční daňová platba ....6428 Kč. To je jediná částka, kterou státu tito pilní obchodníci zaplatí. Ano, platí za nájmy prostor a účty, ale to platí každý podnikatel, něco odvádí v daních za palivo atd, to jsou však drobné.

Dalším obrovským negativem je nevytváření pracovních míst i s tím související odvody za zaměstnance, díky těmto odvodům za zaměstnance skončila Vietnamským "večerkářům" téměř veškerá konkurence v tomto oboru.

Další velmi podstatný únik od daňových povinností, je neplacení DPH. Každý, kdo má co společného s maloobchodem potravin ví, že i poměrně malá provozovna na nepříliš frekventovaném místě má tržbu cca 5 až 20 tisíc korun denně a pokud má provozovna otevřeno 14 hodin denně a 30 dní v měsíci, je v povinnosti odvodu DPH každá! Můj letmý hrubý odhad daňových úniků celé popisované komunitym je na DPH cca 8 až 15 miliard ročně, na dani z příjmu (pokud vycházím z výše uvedené statistiky) je to cca dalších 7 až 10 miliard ročně, k celkové újmě je třeba připočítat i únik financí do domovské socialistické republiky a i díky těmto příjmům svým způsobem podpory socialismu ve Vietnamu.

Nyní jen odhad procentuálního zisku na sortimentu nabízeného večerkou. Potraviny a nápoje (většinou nakupované v Makru a ostatních velkoobchodech - výhodou je dohledatelnost historie obratu) mají marži cca 30 až 40%, ovoce a zelenina nakupovaná ve vlastních velkotržnicích (doklady nedohledatelné) s obchodní provizí cca 100% (čínský/vietnamský česnek má nákupní cenu 6 Kč/kg - prodejní cena 90 Kč/kg - příklad), nákupy v akcích v řetězcích Tesco, Lidl a podobných (účtenky bez evidence)  marže cca od 50%. 

Jen pro doplnění uvedu, že prodejna ovoce zelenina na rušné Malé Straně může mít tržbu okolo jednoho milionu měsíčně a to se s odhadem držím na spodní hranici a ve výše uvedených možných únicích na daních jsem vycházel z tržby večerky na malém městě a prodejní plochou okolo 50 m2. Do kalkulace jsem nezapočítal možné jiné zdroje nákupu alkoholických a tabákových výrobků, stejně tak má kalkulace vychází z modelové maloprodejny smíšeného zboží. Takže zisk u oděvů  při nákupní ceně džínových kalhot cca 40 Kč a prodejní 250 a výše....raději nekomentovat.

Závěr nebude štvavý a reakcionářský v duchu srovnávání průměrného českého podnikatele nebo zaměstnance a jeho odvodové a daňové povinnosti vůči jiným skupinám, závěr bude návod jak tyto daně patřící celému státu vybrat a dohledat, zahrnu do krátké úvahy morální náhled ze strany důchodců a jiných potřebných, o co je stát svojí politikou okrádá, vždyť by důchodci mohli mít o nějaký tisíc měsíčně více a politici umí jen zvyšovat spotřební daně.

Tak už návod : několik šikovných a neúplatných státních úředníků si půjde na celý den sednout do večerky s papírem a kalkulačkou, na tuto práci se dá najmout i důchodce, který si rád přivydělá a takto náhodně udělat pár kontrol u každé večerky či velkotržnice, dokladů z Makra (zde je registrováno cca 65000 Vietnamců s autentickým číslem odběratele), takže obchodníků může být i jedenkrát více než jsou mnou dohledané statistické údaje o podnikatelích z VSR.

A své podnikání dále rozšiřují o nehtová studia, dlouhodobě se věnují pěstování travičky zelené atd.....

L.D.

Reakce na komentáře níže uvedené : nezávidím a je mi líto lidí, kteří  dohlédnou maximálně na dno nákupního košíku a nezajímá je budoucnost nejen jejich, ale především jejich dětí. Tato komunita nevytváří svým podnikáním žádné nové pracovní příležitosti, naopak je ubírá. Nikdo si nedokáže uvědomit velikost celého problému a jaký dopad má na ekonomiku České republiky, tedy našeho státu.

Autor: Ladislav Diblík | pátek 9.11.2012 14:05 | karma článku: 39,03 | přečteno: 4850x
  • Další články autora

Ladislav Diblík

Česko opouští spravedlnost, dovolíme to?

Díky útvaru pana Šlachty nemají posledních pár let klidný spánek nejen politici napojení na lobbisty a obráceně, ale i zločinná spolčení firem tunelujících státní veřejné zakázky.

10.6.2016 v 11:18 | Karma: 32,20 | Přečteno: 1624x | Politika

Ladislav Diblík

Zničení islámského státu ISIL teď hned? Na co se čeká?

Za chvíli to budou tři roky od vyhlášení a oficiálního vzniku Islámského státu (ISIL). Již od začátku bylo jasné o co jde a jaké má toto samozvané uskupení cíle. A reakce našeho rádoby civilizovaného světa?

6.6.2016 v 10:39 | Karma: 37,88 | Přečteno: 2610x | Politika

Ladislav Diblík

Proč nám politici nařizují a nenaslouchají a neříkají pravdu?

Čím začít? Perliček ze života okolo nás je více. V dubnu schválili zástupci 175 zemí klimatickou dohodu, která má zastavit oteplování. Bomba! Vidím, že heslo "poručíme větru dešti" je nadčasové, tedy nejen socialistické.

9.5.2016 v 17:03 | Karma: 32,03 | Přečteno: 1169x | Politika

Ladislav Diblík

Kdo má zájem na zvýšení tarifů u elektřiny?

Pokud se podíváte na ceny akcií nejen společnosti ČEZ, ale i na jiné akciovky podnikající v energetice, bude vám jasno téměř okamžitě. A současně si musíme uvědomit, jak silné je lobby skupiny, která usiluje o zvýšení svých zisků

1.3.2016 v 15:47 | Karma: 30,56 | Přečteno: 1000x | Ostatní

Ladislav Diblík

Další pokus o "odstřel" předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové?

Aneb jak dlouhé prsty má solární byznys, kritiky nazývaný také jako solární mafie? Odpověď, díky celé kauze, je jasná. Velmi dlouhé. Až si myslíte, že žijeme v Itálii sedmdesátých let minulého století. Popravdě, žijeme.

22.2.2016 v 11:12 | Karma: 32,56 | Přečteno: 674x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2733x
Osobitý s vlastním názorem, mírným přehledem a občas nadhledem. S myšlenkou něco dělat, nejen psát.. Aktivista proti TTIP a Novému světovému řádu.

Seznam rubrik